Pegasti badelj ščiti jetra pred toksini

Ste vedeli, da je pegasti badelj, najbolje dokumentirano ter najbolje preučeno zelišče za zdravljenje jeter? V zdravilne namene pa so ga koristno uporabljala že stara ljudstva. Grki in Rimljani so ga uporabljali na primer pri težavah z zbadanji v rebrih, malariji, boleznih vranice, za morsko bolezen, žolčna obolenja, zlatenico, ne nazadnje tudi pri zastrupitvah z gobami.

Dandanes se pegasti badelj najpogosteje uporablja pri zdravljenju jetrnih obolenj. Sicer pa je enako dobro učinkovit pri zdravljenju diabetesa, obolenjih vranice, alergijah, boleznih senčil. Nekatere ženske ga uporabljajo tudi za sprožanje menstruacije.

Široka uporaba pegastega badlja

Uporaba pegastega badlja je izjemno široka. Rastlina ima užitne liste ter cvetove. Uporabite jih lahko za solato ali pa kot odlično nadomestilo za špinačo. Steblo in semena badlja pa se najpogosteje uporabljajo kot čaj in učinkovit nadomestek za kavo.

Sicer pa ima pegasti badelj takšne liste, da iz njih priteče mlečna tekočina, ko jih prelomimo. Izjemno veliko moč imajo semena rastline, ki naša jetra odlično ščitijo pred toksini. Imajo namreč velik antioksidativni ter protivnetni učinek. Raziskave so pokazale, da semena učinkujejo na človeka podobno kot estrogen.

Dobrodošla pomoč pegastega badlja

Številne raziskave kažejo na to, kako ugodno pegasti badelj lahko učinkuje na najrazličnejše bolezni in nevšečnosti. Če uživate izvlečke tovrstne rastline, učinkovito zmanjšujete simptome senenega nahoda. Uživanje pegastega badlja dobro učinkuje tudi na sladkorne bolnike. Rastlina namreč vsebuje silimarin, ki zmanjšuje sladkor ter skupni holesterol v krvi.

Želodčne težave prav tako uspešno odpravlja pegasti badelj. Zgage, krčev, želodčnih bolečin, slabosti in bruhanja se lahko najhitreje otresete tako, da vsakodnevno štiri tedne zapored jemljete izvlečke črnega badlja, mete, kamilice, angelike, zlatice in limonine trave. Obenem pegasti badelj odlično lajša težave pri menopavzi. Dvakrat dnevno uživanje tri mesece zapored občutno zmanjša menopavzalne težave.

S pegastim badljem lahko dobro pomagate poškodovani koži. Za to pomoč je zlasti odgovoren že omenjeni silimarin, ki ga vsebuje pegasti badelj. 

Leave a comment