Bolečine, ki jih povzroča putika, so lahko neznosne

Zbudila sem se z močnimi bolečinami v prstih na nogah. Razmišljala sem, kaj sem delala, da me tako bolijo prsti. Tudi tablete proti bolečinam niso pomagale.

Odšla sem ka zdravniku, ki me je dal na preiskave krvi in urina. Ugotovili so, da imam bolezen, imenovana putika, zaradi zastajanja sečne kisline v telesu. To je tvorilo kristale, ki so se nalagali v sklepih. Mene je najbolj bolel palec na desni nogi, ki je vnet in rdeč. Ostali sklepi me zaenkrat niso boleli. Vedela sem, da imam težave s težo, da imam preveč kilogramov. Nisem pa vedela, da lahko dobim bolezen, ki se imenuje putika in da so pri tem lahko tako neznosne bolečine. Od zdravnice sem dobila zdravila in kmalu mi je bilo boljše. Vendar to ni bila rešitev. Potrebno je bilo pristopiti k spremembi mojega ritma in načina življenja. Pogosto sem jedla tudi ob večerih in ponoči, ob vikendih pa sem z družbo zahajal v bar. Zelo malo sem telovadila in tako samo pridobivala na teži. Vse to so razlogi, zakaj se mi je pojavila putika in bolečine v sklepih. Ko se je stanje malo izboljajšalo, sem skoraj pozavila že na mojo obljubo in se vrnila k prejšnjemu načinu življenja. Hitro sem dobila opozorilo, kajti putika se je ponovno pojavila. Vedela sem, da sedaj pa moram resno spremeniti prehrano, piti manj sladkih pijač in piva in začeti redno telovaditi.

Vpisala sem se v tečaj aerobike, kjer mi je trener predpisal tudi jedilnik. Ko sem imela tako lepo vse napisano, sem se tega tudi držala. Redno sem telovadila in pila veliko več tekočine oziroma vode. Rezultati spremenjenega načina življenja so se kmali začeli obrestovati. Ni izginila samo putika ampak sem se začela v celoti boljše počutiti. Izgubila sem kar nekaj kilogramov, boljše izgledam, lažje telovadim, nimam več bolečin in imam tudi lepšo kožo in lase.

Bolečine, ki jih povzroča putika, so lahko neznosne